Uwielbiamy ogórki pasjami … małosolne, kiszone, świeże .. każde .. I lubimy eksperymentować. A jak coś nam dobrego wyjdzie to dzielimy się na blogu z Wami. Tak jest i w tym przypadku. Sałatka z ogórków, która jest niesamowicie świeża i orzeźwiająca. Znakomicie sprawdzi się na weekendowym grillu, przy obiedzie lub jako dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1kg ogórków
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 6-7 łyżek octu jabłkowego
- 5 łyżek soku z limonki
- ok. 100ml wody
- czubata łyżka cukru trzcinowego
- 2-3 cm korzenia świeżego imbiru
- garść liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Ogórki myjemy. Następnie szatkujemy wzdłuż na cienkie plastry. Mieszamy w misce z solą. Imbir obieramy, kroimy w cienkie plasterki, miętę siekamy drobno i wszystko dorzucamy do miski. Rozpuszczamy cukier w wodzie, dodajemy ocet i sok z limonki. Przelewamy zalewę do ogórków. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę, by ogórki puściły sok. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Sałatka najlepsza jest po około 24h.