To będzie kanapka. Ale jak to u nas, nie będzie to zwyczajna kanapka. Jak przystało na obecną porę roku – będzie sycąca i pachnąca jesienią. Jako mięsną podstawę wykorzystamy policzki wieprzowe – mięso bardzo delikatne i rozpływające się w ustach.
Marynata:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 wędzone śliwki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 50ml ciemnego rumu
Składniki:
- 2 podłużne bułki (ciabatta)
- 4 policzki wieprzowe
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść małych prawdziwków
- małe ogórki konserwowe
- rukola
Przygotowanie:
Cebulę, chili i śliwki siekamy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Wkładamy do niej policzki i odstawiamy na godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty. Zalewamy reszta marynaty i dusimy przez około godzinę, półtorej na minimalnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Marynata zredukuje się nam do gęstego sosu, a mięso stanie się idealnie miękkie. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy podlać odrobiną wody.
Prawdziwki kroimy cienko wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim grzyby przez około 2-3 minut. Podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze ok 2 minut uważając, by się nie przypaliły. Ogórki kroimy w podłużne plastry. Bułki przekrawamy wzdłuż. Wstawiamy na minutę, dwie do rozgrzanego piekarnika, lub podpiekamy na patelni wewnętrzną stroną. Chodzi o to by bułka nie nasiąkła zbytnio sosem. Każdy kawałek mięsa przekrawamy w poprzek. Każdą część bułki smarujemy sosem bbq, który powstał z duszenia mięsa. Na spodnią część bułek układamy liście rukoli, na to plastry ogórka konserwowego, następnie 2 policzki czyli 4 kawałki mięsa, które polewamy sosem. Na to układamy plastry grzybów i przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Smacznego