Przygotowane z ciasta marchewkowego i upieczone w foremkach do babeczek będą doskonałe do popołudniowej kawy lub jako słodki dodatek na przyjęciu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki (drobnego) cukru
- 2 szklanki startej marchewki (jeśli jest bardzo soczysta można trochę odsączyć)
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka (białka osobno ubijamy na sztywną pianę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 garści orzechów, rodzynek, migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Mieszamy sypkie składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę, następnie dodajemy żółtka, olej i marchewkę, ponownie mieszamy. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy je po trochu do reszty składników. Mieszamy delikatnie aż powstanie gładka masa, o dość płynnej, rzadkiej konsystencji. Wlewamy masę do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy 30-40minut. Gotowe ciasto jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂