Od jakiegoś czasu można dostać w sklepach słodkie mini papryczki. Są one znakomitą podstawą do wyczarowania przekąsek na przyjęcie lub do podgryzania przy kolacji. Dziś zaproponuję dwie wersje: z mozarellą i wędzonym boczkiem oraz z gorgonzolą i kaparami.
Składniki:
- 20 mini papryczek
- 50g startej mozarelli
- 50g gorgonzoli dulce
- 1 łyżka małych kaparów
- 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie)
- 2-3 plastry długo dojrzewającego boczku wędzonego
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Z papryczek wyciąć gniazda nasienne i usunąć pestki. Boczek pokroić w cieniutkie paski. Jeśli chcemy by papryczki były lekko pikantne natrzeć je w środku pastą chili. Boczek wymieszać ze startą mozarellą i napełnić połowę papryczek. Do pozostałych wrzucić 2-4 kapary i uzupełnić gorgonzolą. Posmarować papryczki z zewnątrz oliwą i ułożyć w pionie w naczyniu żaroodpornym, serem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 15 minut. Pozostawić na kilka minut do wystygnięcia. Podawać jako przystawkę samodzielnie lub z ulubionym sosem.