Szybka i aromatyczna przekąska. Może stanowić samodzielne danie, ale także być znakomitym tapasem. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, na Sylwestra, czy na domowej kolacji.
Składniki:
- 250g obranych krewetek 30-40
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tajskiej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Najlepiej oczywiście mieć świeże krewetki, aczkolwiek doskonale wiemy, że takie nie zawsze są dostępne. Jeśli posiadamy mrożone, zostawiamy je do wolnego rozmrożenia i odsączamy z wody.
Na woku lub patelni mocno rozgrzewamy oliwę wrzucamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, zaraz potem dorzucamy krewetki, sos sojowy, pieprz. Smażymy chwilę na dużym ogniu, ale nie dłużej niz 4 minuty, by krewetki nie stały się gumowate. dorzucamy posiekaną tajska bazylie, mieszamy i podajemy. Najlepiej podać z kawałkami bagietki do maczania w sosie.