Karmelizowana cebula to dodatek, który jest trochę niedoceniany – a doskonale pasuje do steków, burgerów, sera i potraw z grilla. Warto zrobić kilka słoiczków by mieć pod ręką gdy najdzie nas ochota.
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3-4 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki octu jabłkowego
- 100ml wody (opcjonalnie)
- 150ml porto
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 5 minut na mocnym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy sos sojowy, cukier, pieprz, ocet i porto. Dusimy cebulę na do miękkości, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody (a jeszcze lepiej dodatkową ilością porto). Słodkie porto w połączeniu z octem i cukrem skarmelizuje nam cebulę i nada jej wyjątkowy słodko-kwaskowy smak. Jak całość będzie miękka – przekładamy w nieduże wyparzone słoiczki. Można zapasteryzować, ale gorąca cebula powinna sprawić, że słoiczki się „zaklikną”. Smacznego 🙂