Chwilę nas nie było, bowiem liczba sesji zdjęciowych lekko nas przytłoczyła, ale już wracamy i mamy nadzieję, że nadal nas lubicie. A z tej okazji dziś podamy wyjątkowy fusion – kwintesencję francuskiej kuchni czyli consomme, ale z polskimi grzybami, a do tego orientalne pierożki won ton z nadzieniem z kaczki i koźlaków.
Składniki:
- 1 duża kaczka
- 2 garści suszonych koźlaków (można oczywiście wykorzystać inne grzyby)
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- 10cm kawałek imbiru
- 100ml sosu sojowego
- 2 cytryny
- główka czosnku
- 1-2 papryczki chili
- kilka ziaren pieprzu
- 1 płat glonów kombu (niekoniecznie, pięknie podbija smak)
- 1 opakowanie ciasta won ton
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 pomidor
- 2-3 białka jaj
- naczynie do gotowania na parze
- no i oczywiście duży garnek
Przygotowanie
Całą specyfikę i zabawę z gotowaniem consomme wyjaśniamy tutaj – poczytajcie czemu mimo nakładu pracy warto się potrudzić.
Kaczkę myjemy, dzielimy na części. Wycinamy piersi i odkładamy do zastosowania w innym przepisie. Można oczywiście dorzucić je do garnka, ale imho szkoda. Odkładamy trochę (ok 50g) surowego chudego mięsa z kaczki do klarowania. Części kaczki parzymy przez kilkanaście sekund we wrzątku, po czym wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz pod garnkiem, obieramy marchew, pietruszkę, czosnek, imbir, kroimy w kawałki i dorzucamy do garnka. Chili i pieprz wrzucamy w całości. Dokładamy kombu i sos sojowy. Cytryny dokładnie myjemy gorąca wodą, kroimy w ósemki i dorzucamy do zupy. Po około 40minutach wyjmujemy miękkie warzywa. Po następnych 30-40 min wyjmujemy mięso. Gotujemy bulion jeszcze minimum pół godziny, po czym dorzucamy grzyby. I neich się jeszcze 40-50min pogotuje, aż grzyby oddadzą do zupy smak i aromat. Wyciągamy grzyby i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz naszą zupę najlepiej byłoby schłodzić by zebrać tłuszcz. Możemy to zrobić bez chłodzenia przy odrobinie wprawy.
Białka jaj ubijamy na piane, pomidora i surowe mięso siekamy w kostkę. Podgrzewamy consomme i dodajemy pianę, mięso i warzywa. Gotujemy na minimalnym ogniu przez ok pół godziny. Następnie wykładamy sitko gazą i delikatnie nabierając płyn przecedzamy go. Otrzymujemy esencjonalne aromatyczne consomme grzybowe
Imbir, cytrynę i kombu wyrzucamy (chyba, że ktoś ma ochotę to smacznego). Mięso i warzywa siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy całość. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Płaty ciasta won ton napełniamy łyżeczką masy zawijamy i układamy w naczyniu na parze. Po kilku minutach są gotowe. Na talerzu lub misce układamy po kilka pierożków, zalewamy consomme i podajemy. Smacznego.