Co prawda nie wiem jak można nie lubić buraków, ale podobno tacy ludzie się zdarzają. A może czasami mamy ochotę na odmianę. Więc dziś alternatywa dla chłodnika litewskiego. Dzisiejsza propozycja jest szybka w przygotowaniu, genialna na upały, zdrowa i sycąca.
Składniki:
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 1 duży ogórek wężowy lub 2-3 duże ogórki gruntowe
- 1 duży pęczek rzodkiewek (około 10-15szt)
- 2-3 ogórki małosolne
- mały pęczek szczypiorku
- winogrona do dekoracji
- sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewkami ścieramy na grubej tarce. Można odsączyć sok który wycieknie z poszatkowanych warzyw, ale my zostawiamy wszystko do chłodnika. Szczypiorek drobno siekamy – możemy zostawić trochę do dekoracji. Wszystko wrzucamy do miski i zalewamy maślanką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy chłodnik rozlewamy do miseczek lub talerzy, dekorujemy połówkami winogron i podajemy.