Lato w pełni i wytrzymanie w kuchni pomijając czas sięgnięcia po zimne piwo przypomina siadanie na rozgrzanym piecu .. Mamy rozwiązanie na choćby czasowe schłodzenie organizmu – sorbet! Pamiętacie nasz sorbet truskawkowy? Postanowiliśmy dołożyć do tego soczyście zielone kiwi.
Składniki:
- 8 dojrzałych kiwi
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Na początku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy woda przestygnie dolewamy sok z cytryny. Kiwi obieramy, tniemy w kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy przez minutę, po czym dolewamy wodę z cukrem i miksujemy by masa równo się wymieszała. Zawartość blendera przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mieszamy co ok. pół godziny. Po drugim mieszaniu sorbet powinien zacząć gęstnieć. Po mniej więcej 4 godzinach (w zależności od zamrażarki) jest gotowy do spożycia. Nakładamy do kieliszka od margharity lub pucharka po 3 kulki sorbetu dekorujemy plasterkami kiwi i natychmiast podajemy.