Cukinia to niesamowite warzywo o wielu zastosowaniach, właściwie w każdym stadium swojego rozwoju. Począwszy od smażonych kwiatów a skończywszy na duszonej na zimę i wekowanej w słoikach. Dostępna niemal cały rok, no może poza 2-3 miesiącami kiedy jej cena szybuje w górę i kiedy należy od niej odpocząć. Dziś niezwykle prosta zupa-krem z cukinii. Tak prosta w przygotowaniu, że poradzą z nią sobie nawet hipsterzy, dzieci neostrady i wszyscy inni którzy podczas robienia kanapki wymagają pomocy lekarskiej. Jak mówi pierwsze prawo Biblii Smaków – „tego się nie da spie.. zepsuć”.
Składniki:
- 2-3 nieduże cukinie
- 1-2 marchewki
- 1 łyżka klarowanego masła (jeśli nie mamy to łyżka masła i 1-2 łyżki oliwy, w wersji wege – sama oliwa)
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 duży ząbek czosnku
- 750ml bulionu (drobiowy, warzywny, a jak nie ma to może być woda)
- 1-2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 1/2 łyżeczki soli)
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło (oliwę) i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy na niedużym ogniu, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Dusimy ok 7-10min. Podlewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawiamy odrobiną pieprzu. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Nalewamy do talerzy lub miseczek i podajemy z grzankami lub kleksem śmietany