Sezon szparagowy w pełni więc czas na zupę szparagową. Szybka w przygotowaniu, delikatna i aromatyczna. Przygotowaliśmy ją z zielonych szparagów, bo takie lubimy najbardziej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać w przepisie białe szparagi.
Składniki:
- 500g zielonych szparagów (1 duży pęczek)
- 1-1,2l bulionu warzywnego lub drobiowego, w ostateczności wody
- 1 łyżka masła
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 1 ziemniak
- 100ml słodkiej śmietanki
- 2 szalotki lub 1 mała cebula
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni z łyżką masła. Szparagom odcinamy końcówki, kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, po czym podlewamy winem. Redukujemy wino o połowę, wyciągamy kilka główek szparagów do dekoracji i przelewamy całość do garnka. Podlewamy bulionem. Ziemniaka kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości na małym ogniu, dolewamy śmietanę, chwilę gotujemy, po czym miksujemy. Przelewamy do talerzy i dekorujemy główkami szparagów. Możemy podać z bagietką lub grzankami.