Pieczona gęś lub kaczka bez czerwonej kapusty? Niemożliwe 🙂 Poniżej więc przepis na wersje zasmażaną i podawaną na ciepło.
Składniki:
- 500g czerwonej kapusty
- 1-2 kwaśne jabłka
- 1 cebula
- 3-4 łyżki gęsiego lub kaczego smalcu
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- kieliszek słodkiego wermutu (opcjonalnie)
- sok z wyciśniętej pomarańczy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na patelnie, podsmażyć, podlać sokiem z pomarańczy, wermutem (lub wodą), dodać ocet, sól i pieprz. Dusić przez ok. 15 minut, aż kapusta zmięknie, po czym dodać starte na tarce na grubych oczkach jabłka. Dusić jeszcze 5-7 minut w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Podajemy na ciepło jako dodatek do drobiu i dziczyzny.