Klasyczną węgierską zupę rybną przygotowuje się z karpia, z opcjonalnym dodatkiem suma i drobnicy rybnej. Jednak my za karpiem łagodnie mówiąc nie przepadamy, a i ości wolimy pozostawić poza garnkiem, tak więc dziś przepis na halaszle ale na rybie morskiej. Może to nie do końca tradycyjnie, bo z dostępem do morza na Węgrzech kiepsko, ale co robić skoro wolimy ryby morskie.
Składniki:
- 1kg filetów z ryb (tradycyjnie z karpia, ale u nas jest dorsz lub miruna)
- 1,5-2l bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2-3 papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Rybę kroimy kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odkładamy do miski. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż się zeszkli. Przekładamy do garnka ustawionego na małym ogniu i podlewamy winem. Marchewkę kroimy w plasterki, papryki w kawałki, ziemniaki w kostkę, papryczki chili siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, solimy, podsmażamy na dużym ogniu. Na podsmażone warzywa wsypujemy paprykę słodka i wędzoną, mieszamy dokładnie i po chwili przerzucamy do garnka z cebulą i winem. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy przez około kwadrans. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z razowym chlebem.
- 1kg filetów z ryb (tradycyjnie z karpia, ale u nas jest dorsz lub miruna)
- 1,5-2l bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2-3 papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
- ½ szklanki białego wina
- natka pietruszki
- Rybę kroimy kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odkładamy do miski.
- Cebulę kroimy w plasterki, czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż się zeszkli.
- Przekładamy do garnka ustawionego na małym ogniu i podlewamy winem.
- Marchewkę kroimy w plasterki, papryki w kawałki, ziemniaki w kostkę, papryczki chili siekamy.
- Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, solimy, podsmażamy na dużym ogniu.
- Na podsmażone warzywa wsypujemy paprykę słodka i wędzoną, mieszamy dokładnie i po chwili przerzucamy do garnka z cebulą i winem.
- Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy.
- Dodajemy pomidory i gotujemy przez kilka minut.
- Dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy przez około kwadrans.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Podajemy z razowym chlebem.