Halaszle - węgierska zupa rybna
Author: 
 
Ingredients
  • 1kg filetów z ryb (tradycyjnie z karpia, ale u nas jest dorsz lub miruna)
  • 1,5-2l bulionu rybnego lub warzywnego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
  • 2-3 papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz
  • ½ szklanki białego wina
  • natka pietruszki
Instructions
  1. Rybę kroimy kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odkładamy do miski.
  2. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż się zeszkli.
  4. Przekładamy do garnka ustawionego na małym ogniu i podlewamy winem.
  5. Marchewkę kroimy w plasterki, papryki w kawałki, ziemniaki w kostkę, papryczki chili siekamy.
  6. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, solimy, podsmażamy na dużym ogniu.
  7. Na podsmażone warzywa wsypujemy paprykę słodka i wędzoną, mieszamy dokładnie i po chwili przerzucamy do garnka z cebulą i winem.
  8. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy.
  9. Dodajemy pomidory i gotujemy przez kilka minut.
  10. Dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy przez około kwadrans.
  11. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  12. Podajemy z razowym chlebem.
Recipe by Biblia Smaków at https://bibliasmakow.pl/halaszle-wegierska-zupa-rybna/