Labneh - ser jogurtowy
Author: 
Prep time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 2 opakowania jogurtu greckiego po 400g każde
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • gaza
Instructions
  1. Jogurt wykładamy do miseczki, wsypujemy sól i mieszamy.
  2. Wykładamy całość na gazę i wieszamy w temperaturze pokojowej najlepiej nad zlewem lub nad miską na 24h. Z sera pod jego ciężarem wycieknie serwatka. Możemy ją wykorzystać np. przy pieczeniu chleba lub po prostu wylać.
  3. Po 24h wiszenia otrzymujemy dość rzadki delikatny serek. Można już jeść, ale warto odłożyć go na sitko, sitko włożyć do miski i całość przykrytą ściereczką wstawić do lodówki na następne 24h.
  4. Z upływem czasu ser będzie bardziej zwarty i bardziej wyrazisty. To my kontrolujemy na jakim etapie chcemy go spożyć. Z dwóch opakowań jogurtu otrzymujemy ok 300-350g sera.
Recipe by Biblia Smaków at https://bibliasmakow.pl/labneh-ser-jogurtowy/