Kapuśniak
Author: BibliaSmakow.pl
Prep time:
Cook time:
Total time:
- 1kg kiszonej kapusty
- 500g wędzonych żeberek
- 300g wędzonego boczku
- 100g paprykowej kiełbasy (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1,5l wody z gotowania wędzonki
- 1l wody kiszonej kapusty
- 1 łyżka smalcu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka ziemniaków
- Do dużego garnka wlewamy wodę z gotowania wędzonki, dorzucamy żeberka oraz obraną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy przez około 40 minut.
- Następnie dorzucamy kapustę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, dolewamy wodę z kapusty i gotujemy następne 30 minut.
- Ziemniaki obieramy kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka.
- Kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę.
- Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim boczek.
- Dorzucamy czosnek i cebulę oraz słodką paprykę i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę.
- Podsmażamy przez 2-3 min uważając by nie przypalić po czym przerzucamy całość do garnka z zupą.
- Całość gotujemy jeszcze ok 20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody.
- Żeberka wyciągamy, obieramy mięso i dorzucamy je do zupy.
- Kapuśniak podajemy z razowym chlebem.
Recipe by Biblia Smaków at https://bibliasmakow.pl/kapusniak/
3.3.3077