Kapuśniak
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 500g wędzonych żeberek
  • 300g wędzonego boczku
  • 100g paprykowej kiełbasy (opcjonalnie)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1,5l wody z gotowania wędzonki
  • 1l wody kiszonej kapusty
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka ziemniaków
Instructions
  1. Do dużego garnka wlewamy wodę z gotowania wędzonki, dorzucamy żeberka oraz obraną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy przez około 40 minut.
  2. Następnie dorzucamy kapustę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, dolewamy wodę z kapusty i gotujemy następne 30 minut.
  3. Ziemniaki obieramy kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka.
  4. Kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę.
  5. Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim boczek.
  6. Dorzucamy czosnek i cebulę oraz słodką paprykę i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  7. Podsmażamy przez 2-3 min uważając by nie przypalić po czym przerzucamy całość do garnka z zupą.
  8. Całość gotujemy jeszcze ok 20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody.
  9. Żeberka wyciągamy, obieramy mięso i dorzucamy je do zupy.
  10. Kapuśniak podajemy z razowym chlebem.
Recipe by Biblia Smaków at https://bibliasmakow.pl/kapusniak/