Zielony ryż to propozycja przygotowania ryżu trochę inaczej niż zwykle. Aromatyczny, sycący, o radosnym wiosennym kolorze, będzie zachęcająco wyglądał na talerzu.
Składniki:
- 200g ryżu basmati,
- 1 duża zielona papryka,
- 350-400ml bulionu,
- 2 łyżki oliwy,
- 2-3 łyżki soku z limonki
- pęczek kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Możemy też, jeśli nam się śpieszy pokroić ją w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Paprykę wrzucamy do blendera. dodajemy kolendrę i sok z limonki. Miksujemy na gładką masę.
Ryż wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy przez około 1-2 min. Podlewamy bulionem, przyprawiamy pieprzem. Dodajemy zmiksowana paprykę i dusimy całość przez ok. 15 minut, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu i ewentualnie solimy. Gotowy ryż serwować możemy z kaczką, mięsem lub grillowanymi warzywami.