Tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Wg niektórych źródeł jajka po szkocku podawane były podróżnym opuszczającym Londyn. Dziś scotch eggs są popularną przekąską w brytyjskich pubach i jako street food. Przygotowuje się je z jaj kurzych, mięsa z surowej angielskiej kiełbasy i panierki. Nasza wersja będzie trochę zmieniona. Przede wszystkim wykorzystamy jaja przepiórcze, a jako mięsa użyjemy mielonej wołowiny.
Składniki:
- 12 jaj przepiórczych
- 500g mielonej wołowiny
- 2 jaja kurze
- 1-2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- świeże zioła.
- pieprz, sól
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Jaja przepiórcze gotujemy przez 5 minut, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek. Wołowinę mieszamy z łyżką bułki tartej, jajkiem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi ziołami (użyliśmy tymianku, czosnku niedźwiedziego i lubczyku.
Na dłoni rozgniatamy na płasko kulkę mięsa, kładziemy na środku jajo przepiórcze i zawijamy w kulkę. Następnie obtaczamy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce. Tak postępujemy ze wszystkimi jajkami. Kulki smażymy na głębokim oleju w temperaturze 170-180stopni przez około 5-6 minut – aż ładnie zbrązowieją. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z ostrą musztardą. Możemy podać z klasycznymi cząstkami ziemniaków.