Wędzone śliwki to niesamowicie aromatyczny owoc, który jest w stanie uświetnić każdą mięsną potrawę. Ważne by nie zastępować ich suszonymi kalifornijskimi, bo to zupełnie coś innego w aromacie i smaku. Dziś propozycja kaczej piersi w sosie na bazie wędzonych śliwek. Przepis prosty, ale wyjątkowo smaczny i wart spróbowania.
Składniki:
- 2-3 pojedyncze piersi kaczki
- pieprz, sól
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 70-100ml marsali
- garść wędzonych śliwek
- 1-2 łyżki kaparów
- 1 kubeczek śmietany 30%
Przygotowanie:
Piersi kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę oliwy, pieprz i sól i taką marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum godzinę. Na rozgrzaną patelnie kładziemy piersi skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Przewracamy i smażymy ok 3 minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry i wkładamy do piekarnika (150 stopni) na około kwadrans. Na patelnie po smażeniu kaczki wrzucamy pokrojone na połówki lub ćwiartki śliwki, podlewamy winem. dorzucamy kapary. Gdy wino w większości odparuje wlewamy śmietanę. Redukujemy sos aż zgęstnieje. Upieczone piersi serwujemy w całości na talerzu polanym sosem lub kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.