Nemy to tradycyjna potrawa wietnamska, która w Polsce zyskała niezwykłą popularność pod nazwą sajgonek, a na świecie znana jest pod nazwą spring rollsów. Klasycznym dodatkiem do nemów jest słodko kwaśny sos. Niestety większość ludzi, którzy zawijają nemy własnoręcznie w domu używa sosów dostępnych w marketach. A zrobienie własnego sosu nie dość, że jest szybkie i proste to dodatkowo wiemy, co jest w środku 🙂
Tak wiec przy najbliższym robieniu sajgonek polecamy sos nuoc cham – klasykę wietnamskiej kuchni.
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 czerwone papryczki chili
- 6-7 łyżek sosu rybnego (jeśli nie lubicie sosu rybnego, możecie go zastąpić sojowym)
- 4-5 łyżek soku z limonki
- 4 czubate łyżki cukru
- kilka łyżek wody
Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej. I już. Mamy gotowy sos do nemów.Przygotowanie: