Mak to obowiązkowy składnik Wigilii. Dla tych którzy jeszcze nie przygotowali nic makowego polecamy coś z czym na pewno zdążycie.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 100g masła
- 2 jaja
- 100ml śmietany
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 4 jaja
- 200g mielonego maku
- 200g cukru trzcinowego
- 50g tartej bułki
- 50ml likieru amaretto
- rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z jajami, cukrem, wanilią. Dodać o mąki, dodać proszek do pieczenia, śmietanę i wyroić ciasto. Odłożyć na 2h do lodówki.
Mak zaparzyć 100ml gorącej wody. dodać bakalie, amaretto i tartą bułkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyciąć kółka takiej wielkości by dały się ułożyć w foremce. napełnić w 2/3 masą makową i od góry nałożyć kółko sklejając z dolną warstwą. Babeczki wstawić do piekarnika (180stopni) na ok 30-40 minut. Gdy się zarumienią należy je wyciągnąć. Smacznego