Ładna przystawka, która na pewno zrobi wrażenie na domownikach. Surimi co prawda maja tyle wspólnego z rybami i owocami morza co parówki z mięsem, ale raz że mają swoich zwolenników, a dwa że czasem po prostu ma się na nie ochotę
Składniki:
- 1-2 buraki
- 1 opakowanie paluszków surimi
- 1 por
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 jabłko
- 2 kromki chleba razowego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka klarowanego masła lub oliwy
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Paluszki surimi kładziemy na desce do krojenia, „rozwałkowujemy” ręka – powinny się rozpaść na długie paski, po czym kroimy w poprzek na 1cm kawałki. Białą cześć pora drobno siekamy. Odkładamy trochę do dekoracji. Resztę pora, surimi, majonez mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb kroimy w małą kostkę i wrzucamy na suchą patelnie i często potrząsając patelnią rumienimy. Odkładamy do miseczki
Buraka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Zalewamy na 2 minuty gorącą woda, po czym wyjmujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy plastry buraka, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy cukrem. Podsmażamy z obu stron aż nam się cukier skarmelizuje. Zostawiamy na chwile by przestygł. Układamy na talerzu plastry buraka, na to kładziemy łyżeczkę sałatki. Posypujemy grzankami i posiekanym porem.