Jeśli myśleliście, że kapuśniak zwany na południu Polski kwaśnicą to typowo polskie danie to nic bardziej mylnego. Wystarczy wybrać się za naszą południową granicę, by w niemal każdej restauracji spotkać kapustnicę czy kapustova polievke. I choć, jak w przypadku każdej regionalnej potrawy ma ona wiele odmian – za każdym razem smakuje wybornie. Dziś przepis na kapuśniak w wersji słowackiej – gotowany na wędzonych żeberkach i z dodatkiem papryki. Ortodoksi zapewne podkreślą, że kwaśnica od kapuśniaku odróżnia się brakiem warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie by chcąc taką przygotować – warzywa pominąć. My jednak skupimy się na kapuśniaku.
Składniki:
- 1kg kiszonej kapusty
- 500g wędzonych żeberek
- 300g wędzonego boczku
- 100g paprykowej kiełbasy (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1,5l wody z gotowania wędzonki
- 1l wody kiszonej kapusty
- 1 łyżka smalcu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka ziemniaków
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę z gotowania wędzonki, dorzucamy żeberka oraz obraną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy przez około 40 minut. Następnie dorzucamy kapustę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, dolewamy wodę z kapusty i gotujemy następne 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka.
Kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę. Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim boczek. Dorzucamy czosnek i cebulę oraz słodką paprykę i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy przez 2-3 min uważając by nie przypalić po czym przerzucamy całość do garnka z zupą. Całość gotujemy jeszcze ok 20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody. Żeberka wyciągamy, obieramy mięso i dorzucamy je do zupy. Kapuśniak podajemy z razowym chlebem.
- 1kg kiszonej kapusty
- 500g wędzonych żeberek
- 300g wędzonego boczku
- 100g paprykowej kiełbasy (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1,5l wody z gotowania wędzonki
- 1l wody kiszonej kapusty
- 1 łyżka smalcu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka ziemniaków
- Do dużego garnka wlewamy wodę z gotowania wędzonki, dorzucamy żeberka oraz obraną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy przez około 40 minut.
- Następnie dorzucamy kapustę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, dolewamy wodę z kapusty i gotujemy następne 30 minut.
- Ziemniaki obieramy kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka.
- Kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę.
- Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim boczek.
- Dorzucamy czosnek i cebulę oraz słodką paprykę i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę.
- Podsmażamy przez 2-3 min uważając by nie przypalić po czym przerzucamy całość do garnka z zupą.
- Całość gotujemy jeszcze ok 20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody.
- Żeberka wyciągamy, obieramy mięso i dorzucamy je do zupy.
- Kapuśniak podajemy z razowym chlebem.