Potrawa rodem z Meksyku, aczkolwiek świetnie wpasowująca się w nasze smaki. Prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolacje.
Składniki:
- 6 długich czerwonych papryk (odmiana ramiro)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka kuminu
- 1 dojrzały pomidor + puszka pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 80-100g startego sera cheddar
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa
- sól, cukier
- suszone oregano
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę ok. 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią ziemniaki. Lekko solimy. Posypujemy kuminem i oregano i mieszając smażymy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię, dodajemy kukurydzę, posiekane chili i dusimy ok 8 minut. Całość przekładamy do miski, posypujemy startym cheddarem i mieszamy.
Papryki nacinamy wzdłuż i wycinamy gniazda nasienne. Smarujemy lekko oliwą z zewnątrz i nakładamy farsz do środka. Papryki układamy w brytfance lub żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na około 30 minut – aż papryki zmiękną, uważając jednak by się nie przypaliły.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dorzucamy posiekany czosnek, a po chwili pomidory. Doprawiamy szczyptą cukru, małą łyżeczką kuminu i dusimy do konsystencji sosu.
Na talerzu kładziemy kilka łyżek sosu, wykładamy upieczoną paprykę i podajemy. Smacznego