Sos boloński
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 300g mielonej wołowiny
  • 150g pokrojonej w kostkę pancetty
  • 50g marchewki
  • 50g selera naciowego
  • 50g cebuli30g koncentratu pomidorowego lub 300g passaty pomidorowej
  • pół szklanki czerwonego lub białego wina
  • 180ml pełnotłustego mleka
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, liść laurowy
Instructions
  1. Boczek kroimy w kostkę
  2. warzywa kroimy brunoise - czyli w drobną kostkę 1-2mm.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy, aż wytopi się tłuszcz, ale nie rumienimy.
  4. Dorzucamy warzywa i podsmażamy, aż zmiękną, a cebula się zeszkli.
  5. Następnie dorzucamy mieloną wołowinę i podsmażamy, aż się zrumieni. Jak podczas smażenia zacznie nam delikatnie "strzelać" - jest gotowa.
  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino i dokładnie mieszamy.
  7. Po trochu wlewamy mleko, mieszając do momentu aż się całe wchłonie.
  8. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy listek laurowy.
  9. Dusimy na minimalnym ogniu 3 do 4 godzin.
  10. Jeśli sos nam zaczyna wysychać - dodajemy trochę mleka.
  11. Podajemy z makaronem tagliatelle, fettuccine lub pappardelle posypane startym parmezanem.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/sos-bolonski/