2-3 suszone papryczki chipotle lub 4-5 papryczek z puszki
3-4 goździki
sok z 2 wyciśniętych pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy (bez albedo)
1-2 gwiazdki anyżu
8-10 ziaren kawy
garść wędzonych śliwek
4-5 łyżek sosu sojowego
700ml bulionu lub wody
Instructions
Mięso nacieramy sosem sojowym i układamy w brytfannie.
Podlewamy bulionem i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni.
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, dorzucamy papryczki, goździki, anyż, kawę, śliwki, skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy.
Pieczemy około 2h co jakiś czas podlewając sosem. Na pół godziny przed końcem możemy dorzucić kilka wędzonych śliwek, ktore posłużą do dekoracji.
Następnie zlewamy sos, pozostawiając mięso w nagrzanym piekarniku.
Wyciągamy z sosu goździki, anyż, kawę i dorzucone później śliwki.
Sos wraz z miąższem śliwek i skórką pomarańczy blendujemy na gładką masę.
Na talerzu układamy udko z gęsi, polewamy sosem, dekorujemy śliwką i ziarenkami kawy. Podajemy z puree ziemniaczanym, "sufletem" ziemniaczano-serowym lub kaszą.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/uda-gesie-z-wedzonymi-sliwkami/