Placki ziemniaczane z plastrami wołowiny
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 300g wołowiny (rostbef, krzyżowa, udziec, polędwica)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kieliszek ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka pasty chiii
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 średni burak
Instructions
  1. Oliwę, sos sojowy, rum, chili i sok z limonki mieszamy.
  2. Wołowinę kroimy w bardzo cienkie plastry ok 2mm.
  3. wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy.
  4. Chrzan mieszamy ze śmietaną i cukrem.
  5. Buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
  6. Smarujemy lekko oliwą, układamy na ruszcie i wstawiamy do piekarnika (180stopni) na 15 minut. Możemy tez usmażyć chipsy na patelni.
  7. ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  8. Starte ziemniaki lekko solimy i wkładamy do durszlaka który stawiamy na misce. Odstawiamy na 10-15minut by odciekła woda ze skrobią.
  9. Odlewamy delikatnie wodę, która wyciekła z ziemniaków, pozostawiając zmagazynowaną na dnie skrobię. Dorzucamy ziemniaki, jajka i mieszamy.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy cienkie placki smażąc z obu stron na złoty kolor.
  11. Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
  12. Na drugiej patelni smażymy plastry wołowiny po ok minutę z każdej strony.
  13. Na talerzu układamy placki ziemniaczane, przekładając je plastrami wołowiny.
  14. Dekorujemy łyżką sosu chrzanowego i chipsem buraka.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/placki-ziemniaczane-z-plastrami-wolowiny/