Burek z serem
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 500g sera feta
  • 4 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • pieprz
Instructions
  1. Płat ciasta filo smarujemy masłem za pomocą pędzelka i układamy w brytfance. Klasycznie układa się ciasto w okrągłej formie i po upieczeniu dzieli burka na 4 części, ale skorzystać możecie z formy jaką macie.
  2. Po ułożeniu pierwszego płata ciasta smarujemy następny i układamy na pierwszym. Nie przesadźmy z ilością masła, ale też musi nam się ciasto miękko układać. Układamy tak 8-10 płatów.
  3. Ser kruszymy do miski. Jeśli mamy ochotę dorzucamy siekaną natkę pietruszki i pieprzymy.
  4. Całość nadzienia wykładamy do formy z ciastem filo.
  5. Zaginamy rogi i układamy na wierzchu kilka płatów ciasta, oczywiście posmarowanych lekko masłem, zawijając je pod spód. Sama nazwa burka pochodzi od słowa zawijać więc jeśli chcecie - opracujcie własny system zawijania. Ważne, by płatów było dość dużo.
  6. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230stopni i pieczemy 15-20min.
  7. Wyciągamy skrapiamy wierzch kilkoma kroplami wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut by przestygł.
  8. Dzielimy na porcje i podajemy. Burek jest znakomity zarówno ja ciepło jak i na zimno.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/burek-z-serem/