Płat ciasta filo smarujemy masłem za pomocą pędzelka i układamy w brytfance. Klasycznie układa się ciasto w okrągłej formie i po upieczeniu dzieli burka na 4 części, ale skorzystać możecie z formy jaką macie.
Po ułożeniu pierwszego płata ciasta smarujemy następny i układamy na pierwszym. Nie przesadźmy z ilością masła, ale też musi nam się ciasto miękko układać. Układamy tak 8-10 płatów.
Ser kruszymy do miski. Jeśli mamy ochotę dorzucamy siekaną natkę pietruszki i pieprzymy.
Całość nadzienia wykładamy do formy z ciastem filo.
Zaginamy rogi i układamy na wierzchu kilka płatów ciasta, oczywiście posmarowanych lekko masłem, zawijając je pod spód. Sama nazwa burka pochodzi od słowa zawijać więc jeśli chcecie - opracujcie własny system zawijania. Ważne, by płatów było dość dużo.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230stopni i pieczemy 15-20min.
Wyciągamy skrapiamy wierzch kilkoma kroplami wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut by przestygł.
Dzielimy na porcje i podajemy. Burek jest znakomity zarówno ja ciepło jak i na zimno.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/burek-z-serem/