Krówki to dla każdego z nas nieodłączny element dzieciństwa. Ze względu na swe właściwości zwane w wielu miejscach pieszczotliwie mordoklejkami. Bardzo łatwo je przygotować samemu w domu. Mamy na to dwa a nawet trzy sposoby. Pierwszym tradycyjnym jest parogodzinne powolne gotowanie mleka z cukrem. Jako leniwi odpuszczamy 🙂 i idziemy łatwiejszymi drogami.
Składniki:
- 2 puszki słodkiego mleka zagęszczonego lub masy kajmakowej
- 1 laska wanilii
- 100g cukru pudru (im więcej cukru dodamy tym bardziej będą „kruche”)
- 150g masła
Przygotowanie:
Jeśli korzystamy z puszek z mlekiem to wkładamy je do garnka z wodą i gotujemy około 2godzin. Następnie puszki odstawiamy do ostygnięcia. Nawet nie myślcie, by je otwierać gorące – chyba ze chcecie zafundować sobie solidne poparzenia i remont kuchni. Po wystygnięciu otrzymujemy masę kajmakową, która będzie podstawą naszych krówek.
Korzystając z masy kajmakowej pomijamy etap powyżej, tylko od razu przystępujemy do produkcji. Zawartość puszek wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło, miąższ z rozkrojonej wanilii. Całość dokładnie mieszając gotujemy, aż do momentu gdy masa będzie gęsta na tyle by ledwo spływać z łyżki. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy masę. Ostrożnie – jest bardzo gorąca!. Formę z masa odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki kroimy na kawałki, które możemy owinąć w papierki i zrobić cukierki.