Mimo, iż burek kojarzy nam się głównie z sympatycznym psiakiem, w krajach bałkańskich tym mianem określa się zapiekane ciasto filo lub yufka. Zapieka się je z serem lub mięsem. Dziś przepis na burka z serem. Ci, którzy odwiedzili np. Chorwację na pewno próbowali burka na śniadanie. Nie będziemy was męczyć przygotowywaniem własnego ciasta filo, bo roboty z tym od diabła i trochę, podobnie jak z francuskim. Korzystając z gotowego dość szybko możemy wykonać burka w domowym piekarniku.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 500g sera feta
- 4 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- pieprz
Przygotowanie:
Płat ciasta filo smarujemy masłem za pomocą pędzelka i układamy w brytfance. Klasycznie układa się ciasto w okrągłej formie i po upieczeniu dzieli burka na 4 części, ale skorzystać możecie z formy jaką macie. Po ułożeniu pierwszego płata ciasta smarujemy następny i układamy na pierwszym. Nie przesadźmy z ilością masła, ale też musi nam się ciasto miękko układać. Układamy tak 8-10 płatów.
Ser kruszymy do miski. Jeśli mamy ochotę dorzucamy siekaną natkę pietruszki i pieprzymy. Całość nadzienia wykładamy do formy z ciastem filo. Zaginamy rogi i układamy na wierzchu kilka płatów ciasta, oczywiście posmarowanych lekko masłem, zawijając je pod spód. Sama nazwa burka pochodzi od słowa zawijać więc jeśli chcecie – opracujcie własny system zawijania. Ważne, by płatów było dość dużo. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230stopni i pieczemy 15-20min. Wyciągamy skrapiamy wierzch kilkoma kroplami wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut by przestygł. Dzielimy na porcje i podajemy. Burek jest znakomity zarówno ja ciepło jak i na zimno. Smacznego.
- 1 opakowanie ciasta filo
- 500g sera feta
- 4 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- pieprz
- Płat ciasta filo smarujemy masłem za pomocą pędzelka i układamy w brytfance. Klasycznie układa się ciasto w okrągłej formie i po upieczeniu dzieli burka na 4 części, ale skorzystać możecie z formy jaką macie.
- Po ułożeniu pierwszego płata ciasta smarujemy następny i układamy na pierwszym. Nie przesadźmy z ilością masła, ale też musi nam się ciasto miękko układać. Układamy tak 8-10 płatów.
- Ser kruszymy do miski. Jeśli mamy ochotę dorzucamy siekaną natkę pietruszki i pieprzymy.
- Całość nadzienia wykładamy do formy z ciastem filo.
- Zaginamy rogi i układamy na wierzchu kilka płatów ciasta, oczywiście posmarowanych lekko masłem, zawijając je pod spód. Sama nazwa burka pochodzi od słowa zawijać więc jeśli chcecie - opracujcie własny system zawijania. Ważne, by płatów było dość dużo.
- Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230stopni i pieczemy 15-20min.
- Wyciągamy skrapiamy wierzch kilkoma kroplami wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut by przestygł.
- Dzielimy na porcje i podajemy. Burek jest znakomity zarówno ja ciepło jak i na zimno.